De când s-a înfiripat pasiunea ta pentru lumea vinului și care este prima amintire legată de acest subiect?

M-am născut în podgorie, la Dealurile Bujorului, din dragostea dintre o superbă profesoară de gimnastică și a unui tânăr inginer agronom, cercetător științific venit de la București cu scopul de a stabili arealurile viti-vinicole pentru soiurile internaționale.

Am crescut în vie și cu mirosul cramelor în jur, iar vinul a avut locul lui de cinste la fiecare masă a familiei noastre. 

Regretata Luci Pârvu, fosta stagiară a tatălui meu – prezentă în familia noastră de pe când aveam 10 ani – a fost cea care văzându-mi curiozitatea cu privire la această licoare, a insistat să mă înscriu la un curs de somelieri. 

La bază sunt jurist, însă adevărata pasiune mi-am descoperit-o atunci când am început să studiez vinul.

 

Ce anume te-a determinat să creezi un business în acest domeniu și ce anume te-a ajutat să-ți menții motivația?

Deja în grupurile mele de prieteni ajungeam inevitabil la vin, neîncetând să le povestesc despre toate minunățiile despre care aflam studiind – despre cum vinul nu e o doar o băutură ci e viu, trăiește și se metamorfozează, este în sine un univers, o artă și mult mai mult decât un lichid care amețește plăcut.

La începutul anului 2016, unul dintre prietenii mei, Daniel Ghilință, actualul meu asociat, mi-a propus să deschidem un magazin de vin.

Ideea unui magazin în Bucureștiîntr-o piață atât de tânără și fără să avem vreunul dintre noi experiența în domeniu, m-a înspăimântat.

Am simțit însă ceva, o atracție… De ce nu un magazin în care să poți bea la o masă alături de prieteni vechi și noi, unde să cunoști oameni cu pasiuni similare, locul acela în care să poți merge singur fără să fii vreodată singur? Așa s-a născut Vino. Am selectat vinuri din toate colțurile lumii, despre care învățasem cu o curiozitate extremă, dar nu avusesem posibilitatea să le degust.

Fiecare zi în care vedeam oameni fericiți, dornici să găsească un colțisor unde să pună o frapieră, doar pentru a fi împreună cu cei dragi în atmosfera intimă creată de muzica veche și de “biblioteca” impresionantă de peste 900 de etichete diferite, m-a făcut să-mi mențin entuziasmul inițial. Ne implicăm cu plăcere de fiecare dată când suntem într-unul dintre cele două spații Vino, recomandând vinuri sau servindu-le celor care în timp ne-au devenit prieteni.

 

Cum a fost prima întâlnire cu vinul Știrbey, mai precis cu Prince Știrbey Crâmpoșie?

Prima mea întâlnire cu vinul cramei Știrbey, mai exact cu minunata Crâmpoșie Selecționată, a fost într-o zi de miercuri, într-un restaurant cochet – Shift din Piața Lahovari.

Împreună cu două dintre cele mai bune prietene, Adriana și Alexandra, ne creasem obiceiul ca în fiecare miercuri să luăm cina împreună, să povestim, să ne menținem legătura creată în facultate și să simțim orașul. După lupte aprige în care pierdeam ore săptămânal până ne hotăram unde să mergem și ce vin să comandăm, am descoperit Shift și Crâmpoșia Selecționată de la Știrbey. Timp de mai mult de 5 ani, în fiecare miercuri, noi trei, aceeași masăacelași vin, am descoperit toate schimbările care au intrevenit în timp în viața acestui vin și l-am iubit de fiecare dată.

Când l-am cunoscut pe Oliver Bauer, vinificatorul cramei, l-am felicitat pentru ceea ce an de an creează, cu atâta pricepere și pasiune. Prima dată când am călcat pe meleagurile Dragășaniului și am avut plăcerea și onoarea de a cunoaște familia Cramei Știrbey, în anul 2015, l-am rugat pe domnul Jakob Kripp, dacă mai are, să-mi dea o sticlă de Crâmpoșie 2012. A fost surprins să întâlnească o persoană care să știe atât de multe despre Crâmpoșia dumnealui. În fiecare vizită anuală, m-am bucurat de atenția unor gazde impecabile care pun pe masă tot ceea ce au mai bun și ne încântă cu stilul, eleganța și tradiția acestei Case mari.

 

Cum ai descrie gama de vin Prince Știrbey și brandul în sine?

Inițial am crezut că nostalgia serilor de miercuri sau frumusețea care îți taie respirația atunci când calci în viile de la Drăgășani sunt factorii subiectivi care m-au făcut să consider Vinurile Știrbey drept cele mai bune din Romania însă ulterior, când am închis ochii pasionatului de vin și i-am deschis pe cei ai specialistului, am înțeles că dragostea mea nu e doar subiectivă. An după an, cultură după cultură, vinurile acestea nu încetează să mă surprindă și să mă încânte cu aciditate balansată, mineralitate fină, buchet elegant, complexitate și structură și acel “je ne sais quoi” care ne face pe toți să nu ne oprim din căutări.

Degustând constant, atât vinurile existente pe piață, precum și verticale de Negru de Drăgășani sau Fetească RegalăTămâioasă Românească vinificată în sec, atât de apreciată în afara țării, consider că gama de vinuri a Cramei încântă atât gusturile celor care inițial descoperă vinul cât și a celor mai cusurgii dintre degustători. Nu am crezut că pot fi surprinsă de o Feteas Regală 2012 în anul 2019 și de potențialul fantastic al acestui soi.

Când am deschis primul Vino, am listat aproape toată gama de vinuri, axându-mă pe edițiile limitate Genius Loci, Vitis Vetus și Ordinul de Malta, cumpărând tot stocul existent la distribuitor din spumantul fabulos de Fetească Regală 2007. Încă mai am ceva sticle ascunse bine, din vinuri care probabil mai sunt în număr foarte mic doar în vistieria Cramei. Mi se pare minunat faptul că proprietarii păstrează an de an vinuri și au o vinotecă proprie din care putem gusta și putem observa adevărata evoluție a vinurilor. Din păcate, sunt atât de puține crame în Romania care fac asta. 

 

Ce vin Prince Știrbey ai alege pentru 3 ocazii speciale și care ar fi acelea?

În acest moment, dacă ar trebui să mă rezum la 3 vinuri pe care să le potrivesc în 3 ocazii speciale aș spune că nu trebuie să așteptăm vreo ocazie specială pentru a ne începe ziua cu spumantul din Cmpoșie 2013, pentru a potrivi lângă o scrumbie de Dunăre coaptă în pergament, Fetească Regală 2016, sau pentru a ne încânta o seară de Mai, în miros de iasomie cu un pahar de Novac 2016, suplu și fin, cu nuanțe calde și rotunde de maturitate, asa cum îl prezintă vinificatorul.

 

Ce anume apreciază clienții Vino la vinul Știrbey?

Consider că în afara calității vinului, ceea ce vinde un vin este povestea din jurul lui și pasiunea celui care o mărturiseșteClienții Vino cu care am ocazia să povestesc despre vinurile Știrbey sunt fermecați probabil de dragostea pe care eu o port acestori vinuri, susținută de calitățile incontestabile ale acestora. 

Vinurile Cramei Știrbey sunt pentru mine ca melodiile formației preferate. Nu pot să decid care dintre melodii îmi place mai mult. Îmi plac toate în funcție de starea mea de spirit.