Interviu Marius Bujor

De când s-a înfiripat pasiunea pentru lumea vinului și care este prima amintire legată de acest subiect?
Adevărata pasiune a sosit în urmă cu 10 ani în urma unui weekend enologic cu vizite și degustări la cele mai renumite crame din Burgundia, atunci am descoperit această încântătoare lume a vinului.

Primele și cele mai frumoase amintiri legate de vin sunt negreșit la Grozești, Mehedinți, în vacanțele petrecute la țară cu bunicul, unde viața era ritmată de prășitul, tăiatul sau culesul viei.

Acolo în crama bunicului, la vârsta de 7 ani, am avut primul contact cu vinul la propriu, căci eram însărcinat cu „pitrocirea” acestuia, cum se spune în Oltenia…

 

De când și cum a început parcursul dumneavoastră în lumea vinului?
Vins de Roumanie s-a născut în februarie 2018 din dorința de a face cunoscute soiurile de vinuri românești în Franța.

Începutul a fost o adevărată provocare căci aproape nimeni aici, în patria vinurilor, nu avea cunoștință de existența vinurilor românești.

Am început cu lansarea magazinului online vinroumain.fr , apoi cu o degustare în luna mai la umbra cireșului înflorit din grădină, unde am invitat familia, prietenii și pasionați ai vinului.

 

Ce v-a determinat să creați și să creșteți un business în acest domeniu?
Dorința de a mă lansa în lumea vinului era mai veche, dar determinarea a venit în momentul în care am avut plăcerea să-i cunosc pe Ileana și Jakob Kripp care de la început au crezut în acest proiect, m-au susținut și au avut curajul să participăm împreună în 2019 la un renumit salon de vinuri în Annecy, o frumoasă experiență devenită de atunci o tradiție pe care o reedităm cu mare plăcere în fiecare an la sfârșitul lui octombrie.

 

Povestiți-ne cum a fost prima întâlnire cu vinul Știrbey.
Prima întâlnire cu vinurile Știrbey a venit degustând o Fetească Regală perfect acompaniată de un biban la grătar și s-a petrecut dintr-o fericită întâmplare în vara lui 2016 într-un restaurant din București.

 

Cum ați descrie gama de vin Prince Știrbey și brandul în sine?
Lăsând deoparte tradiția și istoria brandului care vorbește de la sine, pentru mine vinurile Știrbey sunt garanția unui voiaj în „First Class”.

 

Ce vin Prince Știrbey ați alege pentru 3 ocazii speciale și care ar fi acelea?
Spumant Crâmpoșie pentru sărbătoarea unei onomastici de neuitat.
Novac pentru un Crăciun franțuzesc.
Fetească Regală „Fata din butoi” pentru un dineu de Dragobete.

 

Ce anume apreciază clienții Vins de Roumanie la vinul Știrbey?
Faptul că există o singură gamă de vinuri Știrbey și implicit calitatea acestora,
dorința de pune în lumină soiurile locale și autohtone fără cupaj.

 

Interviu Marius Bujor-2