VINURI ALBE
CRAMPOSIE SELECTIONATA
Numele acestui soi indica radacini pre-romane, cand aceasta regiune intre Carpati si Dunare era populata de Daci. De atunci, in curs de doua milenii, soiul de Cramposie s-a adaptat perfect la conditiile pedoclimatice ale regiunii Dragasani, faptul dovedit de calitatea constanta a vinurilor vinificate din acest soi. Astfel vinul de Cramposie a devenit blazonul regiunii Dragasani, dar si blazonul domeniului nostru.
Dintr-o fructousitate fina in nas si in gura, sprijinita de aciditate vioaie si mineralitate fina, rezulta un vin tanar de a se indragosti, ideal ca vin inspirativ pentru ocazii de socializare, dar si ca insotitor la peste fin si sparanghel.
FETEASCA REGALA
Acest soi de struguri este descendent al soiurilor de Feteasca Neagra si Feteasca Alba, dar si ruda cu soiul aromat de Grasa. Caracterul acestui vin este unic: in gura se simt tanine fine din pielita strugurilor, intr-o densitate rara pentru un soi alb, ceea ce confera vinului – langa buchetul lui elegant si complex – o structura deasa si plina in gura.
Astfel vinul se potriveste ca insotitor de crustacee sau peste mai bogat, dar si la carne de pasare sau de miel la gratar.
SAUVIGNON BLANC SEC
De peste o suta de ani se cultiva acest soi de struguri in regiunea Dragasani – si pare ca se simte destul de bine aici. Solurile adanci si reci de pe dealurile Dragasanilor echilibreaza climatul cald si continental din regiunea si ajuta vitei de vie sa dezvolte foarte bine in struguri buchetul proaspat-fructuos, tipic acestui soi. Esential este momentul potrivit de recolta, pentru a transfera intensitatea optima de arome din struguri in vin.
Faptul ca rezultatul este convingator si pentru amatori pretentiosi de vinuri de calitate s-a si dovedit prin listarea vinului nostru de Sauvignon Blanc in First Class al linii aeriene Lufthansa in 2008 – o premiera pentru vinul romanesc in istoria de peste optzeci de ani al linii Lufthansa!
SAUVIGNON BLANC VITIS VETUS
Creat din struguri din Via Moraru, din butuci de peste 40 de ani, cu un sistem radicular adanc, care le permite sa dea in fiecare an strugurii cei mai buni din acest soi, cu un caracter pronuntat, adanc si tipic al soiului: un buchet intens de ardei verzi si agrise in nas, care in timpul invechirii se dezvolta spre arome de mango si papaya, urmarit in gura de o structura puternica, confirmand impresia de ardei si agrise – un vin puternic, viguros, comparabil vinurilor de Sauvignon Blanc din patria acestui soi, regiunea de Loire in Franta.
Vinificat in cisterne de inox, vinul a fermentat spontan, fara adaos de drojdii selectionate, si maturat timp de 12 luni pe drojdie, dezvoltand astfel un caracter rotund si echilibrat, cu o adancime si lungime impresionanta in gura, devenind astfel un adevarat vin de colectie, cu un potential de invechire de 5-7 ani.
TAMAIOASA ROMANEASCA SEC
Si acest soi de struguri este o dovada pentru peste doua mii de ani de istorie a viticulturii la Dragasani: descendent din familia de Muscat din Orientul Mijlociu, acest soi a ajuns la Dragasani probabil cu tarani greci si romani in timpul imperiului roman. Pe solurile reci de lut si argila din regiunea noastra, acest soi aromat dezvolta un buchet floral-condimentat extraordinar de intens, pastrand o aciditate proaspata.
Cules si vinificat in sec devreme, acest vin se ofera ca aperitiv sau cu salate, dar si cu specialitati condimentate din bucatariile Asiei.
TAMAIOASA ROMANEASCA DULCE
Si acest soi de struguri este o dovada pentru peste doua mii de ani de istorie a viticulturii la Dragasani: descendent din familia de Muscat din Orientul Mijlociu, acest soi a ajuns la Dragasani probabil cu tarani greci si romani in timpul imperiului roman. Pe solurile reci de lut si argila din regiunea noastra, acest soi aromat dezvolta un buchet floral-condimentat extraordinar de intens, pastrand o aciditate proaspata.
Cules si vinificat tarziu, buchetul intens este inca mai pronuntat si rotunjit in gura prin tonuri de fructe coapte.
VINURI ROSII
ROSÉ
Ca toate vinurile noastre producem si acest Rosé dintr-un singur soi – din struguri de Cabernet Sauvignon de inalta calitate, vinificati ca vin alb: dupa o scurta maceratie – sufficient pentru a da sucului caracterul fructuos al soiului – separam pe presa pielitele taninoase de suc.
Rezultatul este un vin de caracter propriu, energic si fructuos, care se potriveste ca insotitor ideal pentru peste afumat sau sunca cruda, dar si la o seara de vara la gratar – si ca alternativ binevenita la masa, daca parerile se impart intre alb si rosu!
NEGRU DE DRAGASANI
Soiul de Negru de Dragasani, descendent din Negru Vartos si Babeasca Neagra, cu arome intense si o structura proaspata si catifelata, ne-a inspirat sa facem primul vin rosu din gama Stirbey care s-a imbuteliat direct dupa vinificatie, fara invechire in butoaie de lemn. Reda caracterul soiului, cu o impresie proaspata si arome intense de fructe si condimente. Un copil tanar, vesel, insistent, care ocupa toate simturile dumneavoastra, si de care va indragostiti imediat.
Il sugeram ca insotitor de mancaruri traditionale de la tara: sunca afumata, pastrama de oaie, rata sau gasca la cuptor cu varza, sau coaste de porc cu cartofi taranesti.
Pentru a savura din plin aromele proaspate din Negru de Dragasani 2018, va recomandam sa-l serviti usor racorit, la aprox. 15-16°C !
NOVAC
Parintii genetici ai acestui soi – Negru vartos din Sudul Romaniei, si Saperavi din Georgia – leaga doua din cele mai vechi regiuni viticole din Europa la un soi unic, nascut in podgoria Dragasani. Pretentios la lucrarile in vie la fel ca si la vinificatie, rezulta din acesti struguri un vin care nu se subordoneaza “mainstream”-ului vinurilor din toata lumea – nu un concentrat tare si insistent, ci un vin elegant cu note fine, cu multa adancime si complexitate.
Invechit minim un an in butoaie de 400 de litri, dar fara utilizarea butoaielor noi, structura taninelor ramane discret in spate si lasa aromele multiple ale soiului sa joace in gura. Aciditatea proaspata da vinului un potential ridicat de invechire pe durata anilor, pentru a impresiona atunci cu nuante calde si rotunde de maturitate.
MERLOT
Soiul de provenienta din Bordeaux, dar astazi raspandit in toata lumea, dezvolta pe dealurile podgoriei Dragasani toata complexitatea aromelor elegante si echilibrate. Maturarea de minim 12 luni in butoaie de lemn – folosind numai cu grija si in cantitati mici butoaie noi – da vinului o structura densa, fara sa devina prea tare sau concentrat. Asa acest vin ramane si dupa cativa ani de maturare in sticla armonios si elegant.
CABERNET SAUVIGNON
Si acest soi din Franta s-a adaptat foarte bine la Dragasani de peste 100 de ani. Terroir-ul local permite dezvoltarea intensa a caracterului fructuos tipic acestui soi, insotit de tanine complexe dar nu insistente. Abea dupa minim 12 luni de maturare in baricuri frantuzesti si romanesti se imbuteliaza acest vin. Tratarea strugurilor cu grija in crama si folosirea butoaielor vechi asigura ca caracterul soiului sa ramana simtibil si in vinul maturizat.
Langa o carne de vanat sau branzeturi maturizate acest Cabernet dezvaluie toata adancimea si complexitatea lui.
CABERNET SAUVIGNON REZERVA
In ani cu conditii climatice optime, in care natura ne asigura struguri de ceea mai inalta calitate, vinificam separat un lot mic din strugurii de Cabernet Sauvignon, selectionati manual din via Bibescu, destinat sa devina vinul blazon din crama Ştirbey al recoltei respective – fermentat spontan, invechit minim 18 luni in baricuri de stejar romanesc, din care minim 50% baricuri noi. Rezulta un vin de stil clasic franţuzesc, elegant şi rafinat, cu un potenţial de învechire de minim 10-15 ani. Sugeram sa-l asociati cu un T-bone-steak suculent, cu o gasca la cuptor sau cu branzeturi din Savoye.
NEGRU DE DRAGASANI REZERVA
Descendent al soiurilor de Negru Vartos si Babeasca Neagra, se reflecta in acest soi toata diversitatea regiunii Dragasani – climatul cald si insorit, varietatile de fructe si condimente si sarmul locuitorilor.
Dupa maturarea de minim un an in butoaie de stejar, acest vin se prezinta cu arome dense in nas si elegant catifelat in gura – seducator, invitand la mai multe, niciodata obositor. Structura de taninuri intensifica, dar niciodata nu acopera acest caracter deosebit al soiului de Negru de Dragasani. Se potriveste ca insotitor la branzeturi tinere si proaspate la fel ca si la roastbeef sau alta carne fina, dar si la paste si risotto din bucataria italiana.
MERLOT REZERVA
Aprecierea noastra pentru proiectele umanitare si activitatile caritative ale Ordinului Suveran Militar de Malta in Romania ne-a inspirat in 2011 sa-i dedicam o editie limitata din crama Stirbey: „Merlot Rezerva – Ordinul de Malta”.
Produs din cei mai buni struguri de Merlot din via Stirbey, culesi si selectionati manual, vinificat cu grija, reducand interventiile tehnice la minim, pastrand caracterul strugurilor din vie, tipic pentru acest soi si pentru terroir-ul din Dragasani. Dupa fermentarea cu drojdii naturale si maceratia pe bostina timp de 6 saptamani, vinul a fost tras in baricuri de stejar romanesc – din care jumatate baricuri noi – , invechit pe o perioada de 2 ani si imbuteliat fara filtrare fina.
Rezultatul este un vin elegant si bine echilibrat, cu un buchet de mure si prune coapte, de tonuri de piele, scortisoara si boabe de cafea. Textura de taninuri fine, arome de piper negru si ciocolata amara dau vinului un corp persistent, adanc si lung, dar nu gras: un echilibru perfect intre textura, aciditate si arome. Vinul are un potential ridicat de invechire de minim 8-10 ani.
Cumparand acest vin, sprijiniti proiectele Ordinului Suveran Militar de Malta in Romania cu o donatie de 10 RON pe sticla.
GENIUS LOCI
FETEASCA REGALA GENIUS LOCI 2013
Produs din struguri din Via Pencovici in Dealul Olt, vinificati conform unei tehnologii traditionale : Dupa desciorchinare si zdrobire a boabelor, fermentatia a avut loc in butoaie de lemn, in care s-a pastrat vinul pe drojdie, timp de 18 luni.
Soiul de Feteasca Regala se deosebeste de toate celelalte soiuri albe prin taninele sale naturale din pielita boabelor, care ii dau un caracter mai plin, un corp mai dezvoltat si structurat.
Acest caracter a putut sa se dezvolte inca mai bine prin vinificatia traditionala : taninele se incorporeaza mai bine in vin, care devine astfel mai rotund, mai echilibrat, obtinand in acelasi moment un potential ridicat de invechire.
CUVEE GENIUS LOCI
Acest vin provine din struguri de Novac si Negru de Dragasani, dintr-o mica parcela plantata după “metoda traditionala” pe araci, in amestec. Recoltam ambele sortimente concomitent si le vinificam impreuna, rezultand un adevarat „cupaj din vie“. Dupa maturare timp de un an in butoaie de stejar romanesc, buchetul intens de Negru de Dragasani se gaseste in plina armonie cu aromele condimentate de Novac.
Prin acest vin continuam gama noastra de vinuri “Genius Loci”, inspirate de “Zeul Locului” din podgoria Dragasani, create din soiuri autohtone, urmarind traditiile locale, fie in vie, fie in crama. Si astfel, “Zeul Locului” poate sa ii inspire si pe amatorii de vin sa inteleaga in intregime aceste vinuri: O sticla de vin, oricat de excelenta ar fi, niciodata nu se poate explica in intregime prin ea insasi. Dar o poate cunoaste foarte bine cel care atinge pamantul care a nascut-o, daca se uita in chipurile oamenilor care locuiesc acolo, daca apreciaza lumina, morfologia, munca taranilor, casele, pana la bucatarie – va invitam sa ne vizitati si sa descoperiti „Geniul Locului“ al podgoriei Dragasani!
SPUMANT
SPUMANT CRAMPOSIE 2018
Deja la inceputul secolului XIX, expertii din Franta si Germania au constatat ca Cramposia este un soi potrivit pentru a fi vinificat ca spumant. Produs din struguri de Cramposie, vinificat conform metodei traditionale “champenoise”: dupa prima fermentare avinului de baza, s-a facut a doua fermentare in sticle, vinul maturand 4 ani pe drojdie in sticle. Urma remuajul manual timp de 2 saptamani, urmat de degorjare si dozare, dar fara adaos de zahar, folosind pentru dozaj numai acelasi vin spumant.
Din aciditatea lui ridicata, impreuna cu mineralitatea fina si fructuozitatea proaspata si eleganta rezulta un vin spumant care trezeste toate simturile, de o usurinta si finete seducatoare, reflectand geniul locului unde s-a nascut si al oamenilor care l-au creat.
SPUMANT ROSE 2013
Acest spumant este vinificat din struguri de Novac recolta 2013, conform metodei clasice: vinul de baza, fermentat in inox, maturat 6 luni in butoaie de lemn, a fermentat a doua oara in sticle. Dupa 3 ani de invechire pe drojdie in sticla, l-am degorjat in ianuarie 2018, fara dozaj, incadrandu-l, astfel, in categoria de spumant extrabrut.
Rezultatul este un Spumant cu un buchet elegant de fructe proaspate in nas, un perlaj fin si persistent si un echilibru placut in gura.
Se ofera ca insotitor de peste afumat, de paté de ficat de gasca sau de rata, la fel ca si la carne fina de pasare sau de vitel. Sau il puteti incerca drept cheie pentru a deschide usile pentru conversatie si socializare.