Dacă veţi căuta în internet după cuvintele „Rose (fără accent!) Prince Stirbey“, găsiţi nu doar vinurile noastre, dar şi un trandafir, pe site-ul pepinierei Fabien Ducher din Chateauneuf (din valea Loire, fără “du-Pape”!), descris astfel:

ROSE PRINCE STIRBEY
Origin: Schwartz in 1871.   Family: Perpetual hybrid.   Flower: fushia, very double.
Fragrance: + + +.    Bloom: in flushes throughout the season.   Height: 1.5 m.
Price (shipping cost non-inclusive): 14.10 euros.

Când l-am descoperit prin internet, Ileana l-a sunat pe dl. Fabien Ducher, şi am aflat originea trandafirului Ştirbey: Domnitorul Barbu Ştirbey s-a retras la Nisa în 1860, unde a şi murit în 1869. Pepinieristul Schwartz din Franţa, al cărui client era probabil Domnitorul, a omologat în 1871 un clon selectat de el, dându-i numele de Prince Ştirbey, în cinstea Domnitorului decedat cu doi ani înainte.

Am comandat la dl. Ducher câteva plante din acest trandafir, şi le-am plantat la Drăgăşani, lângă drumul care coboară la crama noastră. Înfloresc pe toată durata verii – chiar şi acum în toamnă mai găsim flori proaspete, de o culoare roz închis şi un parfum proaspăt şi foarte intens – vezi poza de astăzi. Ne bucurăm că s-au adaptat bine lângă viile noastre!

 

Prince Stirbey en Rose

Dar aceasta nu era unica noutate “en rose” pe care am vrut să v-o prezentăm astăzi. Avem şi doi copii noi de această culoare din crama noastră:

Spumant Rosé – degorjat 16 iulie 2015

Epuizându-se recent ultima tranşă, am degorjat la data de 16 iulie următorul lot de Spumant Brut Rosé 2011, vinificat conform metodei tradiţionale, din struguri de Novac. Astfel, acest lot a maturat pe drojdie în sticlă aproape trei ani, evoluând un buchet fin şi un gust armonios şi rafinat, influenţat de contactul mai lung cu drojdia – tipic pentru un spumant clasic adevărat.

Sugerăm asocierea acestui spumant cu o combinaţie culinară trans-latină – spaghetti cu o zacuscă un pic mai iute – testată cu succes de noi astăzi la prânz!

Rosé Cuvée 2014

Este o adevărată noutate din gama noastră de vinuri: din struguri de Novac (35%), de Negru de Drăgăşani (50%) şi de Merlot (15%) din recolta 2014, am asamblat în premieră un Rosé – cu un buchet intens şi complex de fructe şi condimente, cu o textură proaspătă, răcoritoare şi densă în gură. Inspiraţia pentru acest Cuvée roz ne-a dat-o natura: după grindina din iulie 2014, care nu doar că ne-a distrus o bună parte a strugurilor, dar care a şi afectat grav butucii, coacerea strugurilor roşii rămaşi intacţi a încetinit, şi culoarea lor nu a ajuns la intensitatea  unei recolte normale. Am interpretat această evoluţie neobişnuită ca pe o sugestie a naturii de a vinifica ceva neobişnuit – şi rezultatul este convingător.

La cină am savurat acest Rosé lângă un ied tânăr şi fraged la cuptor, cu dulceaţă de ardei iute – un vis!

Şi bineînţeles, vă invităm să vizitaţi trandafirii Prince Ştirbey la Drăgăşani!

 

30 septembrie 2015 / Jakob şi Ileana Kripp