Uneori ascundem niste loturi mici de vin in vinoteca noastra, si urmarim evoluarea lor, degustand din cand in cand cate o sticla. Recent am mai facut astfel o degustare, si am gasit patru editii limitate, demne de a fi dezvaluite publicului:

Vinoteca Prince Stirbey

 

Spumant Feteasca Regala 2007

Vinul de baza, dupa prima fermentatie, s-a invechit peste un an de zile in butoaie de lemn. Dupa a doua fermentatie in sticla a ramas pe drojdie timp de 4 ani, pana cand l-am degorjat in martie 2014. Prin aceasta vinificatie conform metodei clasice “champenoise”, cu invechire  pe drojdie in sticla, spumantul a ajuns la o structura plina si bogata de arome.
Daca in nas ne arata un buchet de fructe exotice coapte, in gura descoperim cum textura s-a imbogatit, slefuit si rotunjit prin influenta invechirii in butoaie de lemn si pe drojdie in sticle.  Un insotitor pe masura pentru serbari importante, dar si la masa, cu foie gras, peste sau alte
„gourmandises“.

Editie limitata de 500 sticle  –  à RON 110,-

 

Novac 2007 – Art Deco

In 2007, un an extrem de cald, cu o perioada de doua luni de zile fara nici o zi sub 40°C si nici o noapte sub 30°C, strugurii din soiul capricios de Novac s-au incapatinat si nu s-au copt asa de cuminti ca in alti ani, dandu-ne un vin  mai deschis la culoare si mai ridicat in aciditate. Am hotarat sa-l lasam sa evolueze  in directia unui vin mai fin, cu structura unei tesaturi fine de matase, si sa asteptam cu lansarea lui pana cand prinde nuantele finisate de invechire, ca patina unei opere de arta clasica.

Aceasta opera de arta a naturii merita sa poarte si o eticheta pe masura, din colectia noastra de etichete in stil Art Deco, din arhiva Domeniilor Stirbey de acum 100 de ani.

Vinul se potriveste ca insotitor la somon sau un alt peste mai consistent, la fel ca si la un muschiulet de porc la gratar sau o branza proaspata de capra.

Editie limitata de 2.300 sticle  à RON 83,-

 

Merlot 2006 – Art Deco

Toamna lunga si blanda din 2006 ne-a permis sa culegem strugurii in momentul coacerii lor optime. Vinul de Merlot din acest an ne-a placut asa mult ca ne-am spus ca ar fi pacat sa-l epuizam prea tanar, si am pus 1.000 sticle intr-un colt ascuns al pivnitei. Savurand din cand in cand cate o sticla din aceasta rezerva, am fost incantati de impresia pe care ne-a dat-o la o cina in ianuarie, si am considerat momentul potrivit de a-l oferi prietenilor vinului Stirbey.

Merlot 2006 arata acum potentialul de invechire al unui vin natural de calitate : Prin invechire in sticla timp de 6 ani, structura de tanine a evoluat spre finetea unui vin clasic de Merlot, evidentiand buchetul condimentat, tipic al soiului – un vin rafinat si demn sa fie primit in gama vinurilor noastre de colectie, cu eticheta Art Deco.

Va sugeram sa-l savurati langa linguini cu hribi sau la un muschi de vita.

Editie limitata de 1.000  sticle à RON 78,-

 

Merlot Rezerva 2009

Provenind din aceeasi vie, are totusi un caracter complet opus vinului de Merlot 2006 : un buchet foarte concentrat de condimente – piper, dafin, ienupar – urmat de o textura deasa si intensa, care patrunde gura pana in ultimul colt, cu un final lung si persistent : rezultatul unui experiment al nostru, de a lasa strugurii intr-o mica parcela pana la supracoacerea lor pe butuci.
Acest copil din domeniul nostru cu greu se incadreaza in stilul obisnuit al gamei noastre de vinuri fine si elegante. Dar uneori natura ne invita sa incercam si ceva neobisnuit, si asa am interpretat conditiile climatice ale toamnei calde si potrivite supracoacerii strugurilor rosii.

Va propunem sa-l asociati cu penne all´arrabiata, carne de porc mistret sau de caprioara.

Editie limitata de 1.550 sticle à RON 98,- / Magnum 1,5 lt. à RON 220,-

 
Comenzi : Agricola Stirbey srl     tel. 0751 252272    fax 031 8176461    e-mail  office@stirbey.com