De când și cum a început călătoria ta în lumea vinului?
Pasiunea mea pentru vin a apărut încă din 2003, de când călătoream în Republica Moldova, unde am mers lunar timp de cinci ani. Atunci, îl cumpărăm pentru a-l face cadou la întoarcerea în țară. Ulterior, prin 2009, în călătoriile din alte țări, am început să cumpăr cărți despre vin, pe care recunosc că le citeam pe sfert pentru că, deși curioasă, nu înțelegeam această lume.
Cum îți amintești că a fost prima ta vizită la o cramă locală?
Abia în 2011 am luat contact cu vinul în adevăratul sens al cuvântului. Am început să-l degust și să descopăr cramele din România. În București erau deja deschise câteva wine baruri care organizau săptămânal degustări, pe care încercam să nu le rătez, iar pe 1 mai 2011 am ajuns în vizită la prima cramă din România – Știrbey. Un fel de dragoste după primul pahar, pentru ce am găsit la voi.
Am fost fascinată de Tămâioasa Românească vinificată în sec, am auzit pentru prima data de Crâmpoșie și, ce să mai zic, că mi-a turnat vin în pahar Oliver Bauer.
A devenit pasiune încă din primele luni. Orice ieșire în oraș sau călătorie era legată de vinuri. Astfel am descoperit și alte podgorii din România și am decis să vizitez anul următor cel mai mare eveniment (târg) de vinuri din lume, ProWein Dusseldorf, dar și crame din Germania. Pot să spun că, pe lângă vinuri, eram fascinată poate ceva mai mult de oameni și de natură și am încercat încă de la prima călătorie să surprind aceste plăceri în fotografii.
Ce anume a declanșat inițiativa unui business în acest domeniu și ce anume te motivează în acest parcurs?
Turismul viticol m-a făcut să iau inițiativa unui business. Ne-a făcut, aș putea spune. Am început proiectul CrameRomania.ro – bază de date bilingvă a cramelor din România, în 2013, împreună cu Alexandra Hash, am călătorit la crame și am văzut un potențial în acest segment. Un an mai târziu, a apărut proiectul Revino, ce presupune organizarea de evenimente la crame și în București. Ca mai apoi să organizez un salon de vinuri anual în București.
Motivarea a venit de la cei cu care am interacționat în toți acești ani. Așa cum eu am rămas fascinată de această lume, de vinurile pe care le avem în țară, la fel pot fi și alții.
Cum ai descrie gama de vin Prince Știrbey și brandul în sine?
Vinul Știrbey este pe de-o parte istorie, pe de altă parte este exprimarea complexă a soiurilor autohtone. Avem ocazia să degustam Crâmpoșie Selecționată, Novac și Negru de Drăgășani vinificate în mai multe stiluri și cu potențial de învechire și o calitate constantă încă din primii ani de producție.
Ce vin Știrbey a avut acel REVINO pentru tine?
Un REVINO pentru mine sunt spumantele produse la Știrbey, ca mai apoi sa trec la Crâmpoșie, Fetească Regală și Sauvignon Blanc.
Din experiența ta în zona de turism viticol, ce anume crezi că apreciază comunitatea REVINO la Crama Știrbey?
Vinul, locul și oamenii. Există logistica și experiența necesare, astfel încât o vizită la cramă să rămână memorabilia și să te facă să te întorci.