Pe 16 octombrie, am cules strugurii de Cabernet Sauvignon din Via Bibescu, închizând astfel sezonul de recoltare 2018.

Am fost foarte mulțumiți de toamna acestui an – de la începutul recoltării, de pe 17 august, vremea a fost perfectă până acum, permițându-ne să urmărim atent coacerea sănătoasă a fiecărui soi de struguri și să alegem cele mai bune date posibile pentru recoltarea fiecărei parcele de struguri.

Primul soi de struguri a fost – ca de obicei – Sauvignon Blanc, pe 17 august, cu două săptămâni mai devreme decât în ultimii ani. Tămâioasa din Via Tiberie, pentru versiunea de vin sec, a urmat pe 23 august. Apoi, Via Bengescu ne-a dat cantități abundente de Crâmpoșie – struguri mari, copți bine, gustoși și crocanți. Am avut ocazia de a alege numai cea mai bună calitate pentru vinul nostru, vânzând strugurii rămași către localnici.

Din fericire, aceasta este încă o tradiție vie în România: oamenii care vin în regiunea viticolă în toamnă și cumpără struguri pentru a-și face propriul vin acasă, în curte, în pivniță, bucătărie sau baie – și pentru ei este cel mai bun vin din lume, desigur!

Considerăm aceasta o parte prețioasă a culturii vinicole românești, menținând în viață conexiunea directă a multor români cu viticultura și vinificația. Această practică a existat și în multe regiuni viticole din Europa de Vest, însă a dispărut cu 30-50 de ani în urmă. Suntem bucuroși să contribuim cu o parte din strugurii noștri – și uneori cu sfaturi tehnice – la păstrarea acestei tradiții milenare!

Vremea s-a păstrat frumoasă, însorită și caldă tot timpul, până când am cules strugurii roșii de Negru de Drăgășani și Novac pe 27 septembrie – ambele soiuri bine echilibrate, intens colorate și din nou cu mai mult decât suficienți struguri: natura chiar ne-a răsfățat, după doi ani de recolte mici, din cauza pagubelor provocate de înghețul târziu.

Cabernet Sauvignon a fost ultimul soi de struguri care s-a copt, ca în fiecare an, și a meritat așteptarea până la 16 octombrie – aveți nevoie de puțină răbdare pentru a gusta rezultatul final peste doi ani …!

Ileana şi Jakob Kripp