4 decembrie 2018: după ce campania de recoltare 2018 se terminase deja de mai mult timp, am chemat echipa noastră încă o dată la cules în vie, târziu ca niciodată în istoria Cramei Știrbey! Recolta bogată din acest an și o toamnă însorită ne-au permis să lăsăm o parte a strugurilor de Novac pe butuci în vie, așteptând să se stafidească.

Pe 4 decembrie am cules strugurii din via Foișor, cea mai mare parte a boabelor fiind stafidite, cu o concentrație de zahăr de peste 300 g/l. După presare, mustul de culoare roz-lucios a fermentat în cisternă. Drojdiile s-au suprasaturat de așa mult zahăr și au oprit transformarea lui în alcool la un rest de 160 g/l. După 5 luni de învechire pe drojdie fină, am îmbuteliat vinul în mai 2019.

Culoarea lichiorului roz din struguri stafidiți de Novac ne-a inspirat la o etichetă care redă o reclamă de vin Știrbey de acum peste 100 de ani: un domn distins care – după ce a luat masa – își mai pune un vin Stirbey în pahar, de o culoare care seamană cu culoarea lichiorului nostru din recolta 2018.

Și vinul nostru dulce, cu buchetul lui de fructe roșii, cu restul de zahăr bine integrat în aromele proaspate, s-ar potrivi foarte bine la momentul din imaginea reclamei: după o masa festivă, într-un moment de destindere, poate ca însoțitor la desert sau la un trabuc, sau singur, ducând gândurile spre amintiri frumoase…

Vă invităm să faceți cunoștință cu acest membru nou al familiei de vinuri Știrbey. Îl veți găsi în magazine specializate sau aici: „Vin Stirbey” Rosé dulce

Ileana și Jakob Kripp