În primii ani de revitalizare a Domeniului Știrbey din Drăgășani, am avut senzația că prezentul nostru se oglindește în trecutul Domeniului:
Deja pe parcursul procedurii de restituire, între 1999 și 2001, am găsit în viile Știrbey din Drăgășani preponderent plantații de viță de vie din soiuri autohtone românești – Crâmpoșie, Tămâioasă și Fetească Regală – care au trezit curiozitatea noastră: ce vin ar putea să iasă din aceste sortimente dacă ar fi vinificate în condiții optime, cu tehnologia modernă, de un enolog priceput?
Așadar, după restituire, am hotărât să păstrăm aceste soiuri autohtone și să mai plantăm și alte soiuri de origine din Drăgășani: Novac și Negru de Drăgășani. Succesul pe care l-au avut din start vinurile noastre din soiuri autohtone la iubitori de vinuri din toată țara și din străinătate ne-a confirmat că decizia noastră a fost bună. Am fost printre primii după 1990 care s-au focusat pe aceste soiuri tradiționale și suntem mândri de contribuția noastră la salvarea patrimoniului viticol românesc, după ce, începând cu 1990, multe vii abandonate și degradate în toată țara au fost replantate cu soiuri internaționale.
Câțiva ani mai târziu, în 2005, un client ne-a făcut cadou un ”mers al trenurilor” din 1905/06, conținând o reclamă a pepinierelor Prințului Barbu Știrbey din Drăgășani. În perioada respectivă, toate viile din România erau distruse de filoxera, un dăunător care s-a răspândit în toată Europa în a doua jumătate a secolului XIX.
Cercetătorii au dezvoltat atunci sistemul de altoire a soiurilor nobile europene pe portaltoii de viță americană, rezistentă la filoxera. Doar prin această altoire s-a putut salva viticultura în Europa. Și Barbu Știrbey cu spiritul lui de antreprenor modern, a înființat la Drăgășani una din pepinierele cele mai mari din toată România.
Ne întoarcem la Mersul Trenurilor din 1905: el arată o reclamă a „Pepinierelor de Vițe Americane din Drăgășani ale Principelui B. Știrbey“ pe copertă. Și înăuntru, se găsește o listă de „varietăți“ altoite – în primul rând, „vițe indigene“, adică din Vechiul Regat.
Lista este însoțită de o adresă către potențiali clienți, în care directorul pepinierei, dl. Friedrich Caspari din Mediaș, explică de ce Barbu Știrbey a luat decizia de a se concentra pe soiuri autohtone, scriind printre altele, începând cu alin. b) din adresa:
(documentul integral – https://www.stirbey.com/muzeu/ – Documente)
Astfel, decizia noastră de a ne focusa pe vinuri din soiuri autohtone de struguri și-a găsit rădăcina în istoria familiei, oglindind ideea Prințului Barbu Știrbey, străbunicul Ilenei, de a promova soiuri „indigene“ acum peste 100 de ani, pentru a salva patrimoniul viticol românesc.
Ne bucurăm de această dovadă de continuitate în tradiția noastră de familie și de vinuri Prince Stirbey, prin generații!
Ileana & Jakob Kripp