Recent, cercetarile noastre in istoria familiei Stirbey au fost rasplatite de o descoperire foarte interesanta si valoroasa, nu numai pentru familia noastra, dar si pentru istoria tarii: un jurnal al Printesei Nadeja Stirbey – strabunica Ilenei – din perioada primului razboi mondial.

Jurnalul este scris de mana, in limba franceza, intr-un caiet pe care Nadeja Stirbey l-a primit cadou in tinerete si care, ramanand gol cativa ani, si-a gasit destinatia in aceasta perioada grea si cruciala pentru familie si tara: de a deveni martor al impresiilor foarte personale ale Printesei Nadeja, niciodata intentionate de a fi publicate.

Nadeja avea o mama franceza, s-a nascut si a copilarit in Germania, si descenda  dintr-o familie nobila romaneasca – Bibescu. Astfel intrunea in sine toate aceste trei perspective in primul razboi mondial, simtind si suferind cu aceste popoare care se luptau pe fronturi opuse.

 

Nadeja Stirbey - Jurnal de Printesa

Dna. Oana Marinache, istoric de arta si pasionata de istoria familiei Stirbey, a publicat recent acest jurnal, in romana, ilustrat cu imaginile personalitatilor si locurilor mentionate in text.

Va invitam sa cititi aceasta carte si sa descoperiti si dumneavoastra o altfel de privire catre evenimentele care au schimbat Europa acum 100 de ani.

Puteti sa comandati cartea la pretul de RON 25,-  la Asociatia Istoria Artei / dna. Oana Marinache: asociatiaistoriaartei@gmail.com tel. 0724-680813.

Am sarbatorit aparitia cartii cu patru vinuri de colectie, lansate concomitent, in editii limitate. Descrierile anexate speram sa va trezeasca curiozitatea de a le savura. Le gasiti in cateva magazine specializate sau direct la noi.

20 iunie 2014 / Ileana si Jakob Kripp