La 17 august a început recoltarea din acest an, etapa finală a ciclului anual din vie: am cules strugurii Sauvignon Blanc din podgoria Moraru.

Privind înapoi, anul acesta a fost – ca în fiecare an în podgorii – plin de surprize, obligându-ne să dezvoltăm tactici și strategii optime. În fiecare an, natura pare să ne pună la încercare cu noi reguli. Noi trebuie să le înțelegem și să găsim cele mai bune răspunsuri posibile.

Dumitru Nedeluţ

Din fericire, putem să ne bazăm pe echipa noastră din vie, condusă de „șamanul” nostru, Dumitru Nedeluț, care a acumulat peste 40 de ani de experiență pe dealurile din Drăgășani – mai întâi ca inginer viticol pentru ferma viticolă de stat, ocupându-se de administrarea podgoriilor expropriate în perioada comunistă, iar din 2001 ca administrator al viilor noastre.

Sub îndrumarea sa, majoritatea viilor noastre au fost plantate cu mai mult de 30 de ani în urmă. Fiind atunci responsabil de pregătirea solului, Dumitru Nedeluț cunoaşte astfel subteranul ascuns al fiecărei parcele mai bine decât oricine altcineva.

El cunoaște aproape fiecare viță de vie în parte – caracterul ei, punctele tari și punctele slabe. În acest mod, este capabil să adapteze tratamentele la nevoile specifice ale viei, în cele mai diverse condiții climatice.

Zăpadă înaltă cât sticla

Zăpadă înaltă cât sticla

Înapoi la anul anevoios 2018: a început prea cald și ne-a lăsat să așteptăm răcirea și zăpada până în martie. Butucii de vie începuseră deja să se trezească, când temperaturile au scăzut la minus 15 – 17 ° C în jurul datei de 1 martie, iar mai mult de 30 cm de zăpadă au căzut pe 20-22 martie. Din fericire, viile noastre sănătoase nu au fost afectate, iar creșterea mugurilor a fost accelerată în aprilie, datorită vremii foarte calde, alături de aprovizionarea cu multă apă la rădăcinile viței de vie.

Și cum luna mai a fost, de asemenea, prea călduroasă și a adus iar o ploaie ușoară, perioada de înflorire a viței a început în jurul datei de 20 mai – cu zece zile mai devreme decât într-un an obișnuit.

Iunie și iulie au fost lunile cele mai dificile din acest an: a plouat aproape în fiecare zi, la temperaturi cuprinse între 15 și 25 ° C – ideal pentru dezvoltarea tuturor tipurilor de boli fungice – forțându-i pe Dumitru Nedeluț și echipa sa să aplice toate cunoștințele lor despre modul în care se adaptează munca la butuci și tratamentele din vie la aceste condiții extrem de dificile date de natură.

Furtuna 16 iunie

Furtuna din 16 iunie

Abia după 3 august ploile s-au oprit, și de atunci soarele a încălzit podgoriile la 30-35 ° C, determinând o coacere sănătoasă și acumularea de gust, arome și zahăr în struguri. Se pare că natura a vrut să ne răsplătească pentru că i-am înțeles bine regulile rundei de joc din acest an!

Acest lucru ne-a permis să începem recolta pe 17 august – cel mai timpuriu început al recoltării din experiența noastră de 18 ani! – în condiții perfecte. Să sperăm că natura este de partea noastră și în următoarele săptămâni – vă vom ține la curent!

Ileana şi Jakob Kripp