vinul.ro

 

 

Vinul.ro – 14 octombrie 2013

 

Inca doi printi StirbeyLa jumatatea lunii septembrie, jurnalisti, bloggeri si apropiati ai producatorului din Dragasani Agricola Stirbey au fost invitati in intimul si rafinatul loc numit Espace Minoux, pentru o prima intalnire cu cele mai noi vinuri ce poarta semnatura luiOliver Bauer. Intampinati de proprietarii domeniului, baronii Ileana si Jakob Kripp, dar si de apreciatul spumant dinCramposie, oaspetii nu si-au ascuns nerabdarea de a degusta cele doua vinuri, mai ales ca nu era vorba de niste vinuri de serie. Pentru ca, in mai bine de un deceniu de activitate, Oliver Bauer ne-a invatat ca atunci cand pe eticheta apare scris fie Rezerva, fie Genius Loci, cu adevarat e vorba de ceva special. Si nu ne-a dezamagit nici de aceasta data.Feteasca Regala Rezerva 2011 si Cuvee Genius Loci 2011, ultimul, un cupaj de soiuri romanesti reinventate pe Dealul Olt, Novac si Negru de Dragasani, sunt vinuri care merita sa fie cunoscute si de care sa te bucuri. Singurul lor defect este ca sunt cam putine, pentru ca vinul alb a fost imbuteliat in numai 1.170 de sticle, iar cel rosu, in 1.320 de sticle.

O rezerva cu sclipiri de „Genius Loci“

Ne-am intrebam de ce producatorul a tinut mortis sa faca aceasta lansare taman in timpul campaniei, asumandu-si riscul de a nu-l avea la eveniment si pe creatorul acestor vinuri? Raspunsul ni l-a oferit Jakob Kripp, care ne-a destainuit ca, pe 12 septembrie, s-au implinit exact doi ani de cand au fost culesi strugurii din care s-a obtinut vinul Feteasca Regala Rezerva. Provenind din Via Pencovici, strugurii au fost selectati manual. Au urmat desciorchinarea si zdrobirea, iar tot mustul ravac colectat a fermentat, fara adaos de drojdie selectionata si fara

malolactica, in butoaie de lemn de 300 si 400 de litri. Apoi, inca trei luni, vinul a fost pastrat pe drojdii fine, a fost batonat, iar apoi a fost pus la maturare, 15 luni, in butoaie de lemn. Filtrat o singura data, vinul a fost imbuteliat pe 10 aprilie si, dupa sase luni de invechire la sticla, a fost dezvaluit publicului. Galben intens, cu nuante de aur batut, vinul dezvaluie initial arome de fructe exotice si briosa, semn ca autoliza drojdiilor s-a realizat bine. Apoi apar notele de flori de camp, de ardei capia usor iute si de condimente, dar si ceva tonuri ierboase, tonice, care ii ofera un plus de complexitate. Atacul e fin, dulce amarui, cu note de citrice, cirese albe si atingeri de miere si menta. Corp generos, textura densa, dar mladioasa si un final lung, tonic, cu note de mango, grapefruit si condimente. Dupa degustare, m-am intrebat de ce acest vin a fost botezat Rezerva, si nu a fost promovat la rangul de Genius Loci, asa cum s-a intamplat cu mai varstnicii sai frati din 2003 si 2007? E drept, parca nu are densitatea, onctuozitatea acelor vinuri, dar dupa numai sase luni in sticla, se prezinta cu un frumusel potential de evolutie. In fine, merg pe ideea ca stie Oliver ce face, mie-mi convine, ca va costa mai putin.

Un Cuvee neaos, tanar, dar foarte talentat

Inca doi printi Stirbey Al doilea star al serii, Cuvee Genius Loci 2011, are, si el, o poveste foarte interesanta. Provine dintr-o mica parcela plantata in 2009, in sistem traditional oltenesc, cu butuci de Novac si Negru de Dragasani. E, cum ar spune francezul, o coplantare, in care fiecare butuc se afla la 1,20 m de ceilalti si creste pe un arac din lemn de salcam. Densitatea este mai mare decat in sistemul modern cu spalieri, adica 7000 de butuci pe hectar. Totusi, exista si avantaje, pentru ca aceasta

densitate asigura un microclimat mai racoros, reducand evaporarea apei din sol si reducand stresul plantei expusa la arsita. O solutie, crede Oliver Bauer, pentru a contrabalansa incalzirea constanta pe care a constatat-o in cei 12 ani de experienta olteneasca. Culesi in data de 5 octombrie 2011, strugurii au fost desciorchinati si, fara zdrobire, au macerat la rece timp de 4 zile. A urmat fermentatia spontana, fara adaos de drojdii si fara reglarea temperaturii, scufundandu- se manual bostina in mustuiala de doua ori pe zi. Dupa o luna a fost initiata fermentatia malolactica, apoi vinul a stat 15 luni la maturare in butoaie de stejar romanesc de 300 de litri. Iar la data de 2 august 2013 a fost imbuteliat. Spre deosebire de Feteasca, Cuvee Genius Loci te surprinde cu tineretea sa. Totusi, notele verzi nu acopera prea mult aromele de cirese amare, de prune afumate, de zmeura si de ciocolata. Corpul suplu, dar ferm, mineralitatea remarcabila, aciditatea vie, finalul lung, dominat de note de cafea, cirese negre, visine si condimente, dar si taninurile pregnante, inca incomplet rotunjite, promit o evolutie foarte frumoasa pentru un vin pe care, personal, l-as ascunde prin pivnita macar inca doi, trei ani.