Din momentul în care am dat renaștere Domeniului Știrbey din Drăgășani, am căutat dovezi ale tradiției de vinuri Știrbey – în arhive, la anticariați, la colecționari, la prieteni mai în vârstă…

Una dintre aceste dovezi este o reclamă găsită de o prietenă a noastră dintr-o carte de telefon din 1915, pentru “București și întreaga țară”. Lista tuturor abonaților din România găsea atunci loc într-o carte de cam 100 de pagini…

Reclama menționează vinul “Dessert Știrbey” – cu siguranță sticla purta originalul etichetei pe care am re-editat-o recent pentru ediția de Dessert Știrbey din recolta 2011!

Dar reclama menționează și un vin “Viță de Champagne” din gama Știrbey – este vorba de predecesorul spumantului nostru actual, vinificat “methode champenoise”.

Și mai avertizează la sfârșit: “ Când vi se servește VIN ȘTIRBEY observați bine ca dopul, capsula și eticheta să fie intacte.” – o dovadă că deja atunci, vinurile Știrbey erau renumite pentru calitatea lor deosebită, care tenta uneori pe restauratori să “refolosească” sticle cu etichete Știrbey pentru vinuri mai slabe, care se vindeau mai bine în ambalajul nobil de Știrbey.

Acest  lucru din păcate se mai poate întâmpla și în zilele noastre… Așadar, vă sfătuim să țineți cont de recomandarea din 1915, dacă vi se servește un vin Știrbey în seara aceasta!

12.12.2012

Jakob și Ileana Kripp

 

Dovada unei traditii 5
Meniul din Orient Express—Mai 1925

Dovada unei traditii
Meniu de Revelion—31 Decembrie 1903