FILOZOFIE

RENASTEREA UNEI TRADITII

De peste 300 de ani, vinurile familiei princiare Stirbey sunt create conform unor principii dezvoltate si pastrate din generatie in generatie. Dorim sa le respectam si sa le predam urmatoarelor generatii.

Descoperirea soiurilor traditionale
Suntem adepti ai soiurilor traditionale, evoluate si adaptate prin veacuri la conditiile pedo-climatice ale unei podgorii. Numai acolo pot sa dezvolte caracterele lor din plin. Le vinificam separat, producand numai vinuri din soiuri pure, pentru a scoate la iveala caracterul fiecarui soi in parte.

Descoperirea Terroir-ului
Solul, climatul, flora si fauna, dar si traditiile oamenilor care lucreaza in vie influenteaza in mod esential evolutia strugurilor si a vinului – dand fiecarei parcele de vie un alt caracter care poate fi sintetizat ca Terroir, sau intr-un sens mai universal ca Genius Loci – spiritul locului. Dorim sa se regaseasca acest Genius Loci in vinurile noastre.

Natura are prioritate
Suntem convinsi ca fortele naturii dau produse mult mai sanatoase si durabile decat orice interventie tehnica a omului. Ingrijim butucii in vie prin lucrari strict manuale si reducem tratamentele chimice la minimul necesar. In vinificatie urmarim ceasul naturii de fermentare si de maturizare si nu fortam procesul prin interventii tehnice.

Sigla de calitate Stirbey
Familia princiara Stirbey a contribuit prin multe generatii la istoria natiunii romane, numele de Stirbey dobandind astfel o reputatie excelenta. Garantam ca toate produsele noastre prin calitatea lor deosebita sunt demne de reputatia excelenta a numelui Stirbey.

ISTORIE

Familia princiara Stirbey, aparand prima oara in documente din secolul XV, de origine din Valahia, a dat amprenta sa dezvoltarii politice si economice a tarii prin mai multe generatii.

Domnitorul Barbu Stirbey(1799-1869) preia domnia in Tara Romaneasca dupa revolutia din 1848, intr-o perioada dificila, cautand relatii politice echidistante intre Imperiul Otoman, Imperiul Austro-Ungar si Rusia, pregatind astfel crearea unui stat independent. Sub domnia lui (1849-56) Tara Romaneasca se transforma din stat bazat pe agricultura si feudalism, intr-un stat organizat dupa criteriile iluminismului, cu primele intreprinderi industriale, cu un sistem scolar modern si o retea dezvoltata de drumuri si de comunicatie.

Printul Barbu Alexandru Stirbey (1873 – 1946), nepotul domnitorului, era una din cele mai importante personalitati ale Romaniei in prima jumatate a secolului XX. Influenta Printului Stirbey se arata in politica – Barbu Stirbey era consilierul principal al regilor Carol I si Ferdinand – precum si in economie – era administrator al Domeniilor Coroanei si presedinte al mai multor intreprinderi industriale si bancare.

Printul Barbu Alexandru Stirbey si-a transformat mosiile lui din Buftea (jud. Ilfov), Stirbeiu (astazi Iancu Jianu, Jud. Olt), Galicea Mare (jud. Dolj) si Onesti (jud. Iasi) intr-un conglomerat agricol aducator de profituri, prin investitii in prelucrarea produselor agricole. La Buftea a infiintat prima fabrica de conserve din tara. In pivnita imensa ce se gasea sub Palatul Stirbey din Bucuresti se invecheau vinurile din domeniile lui. Promova printr-un marketing modern produsele proprii sub numele Stirbey, care devenise sinonim cu calitate desavarsita.

La inceputul secolului XX, dupa distrugerea viilor prin filoxera, Printul Barbu Stirbey era proprietarul celei mai mari pepiniere din tara, unde se altoiau preponderent soiuri autohtone – Printul Stirbey le promova impotriva tendintelor de raspandire a soiurilor internationale din strainatate.

Printesa Maria Stirbey, fiica ceea mai mare a Printului Barbu Al. Stirbey mostenea in 1946 domeniile viticole din Dragasani. Dupa nationalizarea in 1949 domeniul Stirbey de pe dealul Olt a fost preluat de IAS Dragasani. In 2001 viile si crama au fost restituite mostenitorilor.

Baroana Ileana Kripp, nepoata Printesei Stirbey, cu dorinta de a da renastere traditiei domeniului viticol Stirbey, impreuna cu sotul ei a renovat viile si a redotat crama cu tehnologia moderna, cu scopul de a oferi clientilor vinuri de inalta calitate din Domeniul Stirbey din Dragasani.

VIE

4 hectare, pe panta vestica a Dealului Olt, solul lutos, cu straturi de nisip in unele zone si cu argila la adancime, este plantat pe terase din cauza pantei de peste 20%. Expunerea vestica asigura o insolatie ridicata, potrivita soiului de Merlot. Terasele de Sauvignon Blanc la baza pantei sunt mai ferite de caldura verii.

 

 

VINURI:

MERLOT

SAUVIGNON BLANC

Via Stirbey
4 hectare, pe versantul estic al Dealului Olt, cu expunerea de la est la sud, cu panta de 15-20 %. Solul de lut la suprafata, intrerupt uneori de straturi de nisip care au functia de panza freatica, si argila la adancime. Cabernet Sauvignon se dezvolta bine pe expunerea sudica insorita pana tarziu in toamna, iar Novac si Negru de Dragasani pastreaza prospetime pe expunerea estica.

 

 

VINURI:

ROSE

CABERNET SAUVIGNON

NOVAC

NEGRU DE DRAGASANI

Via Bibescu
5 hectare, cu expunerea estica spre valea Oltului, insorita dimineata, dar ferita de caldurile de dupa-amiaza. Sol de argila compacta, adanca si rece, care pastreaza umiditate si in coditii de calduri extreme, asigurand astfel hrana constanta a plantelor si aromele proaspete ale strugurilor – conditii ideale pentru soiul de Cramposie.

 

 

VINURI:

CRAMPOSIE SELECTIONATA

Via Bengescu

1 hectar, langa Via Bibescu, expunerea estica, sol lutos cu argila la adancime, plantat cu butuci de Sauvignon Blanc de peste 50 de ani, care dau in fiecare an cel mai bun Sauvignon Blanc din plantatiile noastre.

 

 

VINURI:

SAUVIGNON BLANC

Via Moraru

2 hectare, pe un versant sudic, sol lutos brun-roscat, cu incluzii de calcar, umiditate redusa – conditii optime pentru soiul de Tamaioasa Romaneasca, care aici da diverse arome elegante si intense.

 

 

VINURI:

TAMAIOASA ROMANEASCA SEC

Via Tiberie
4 hectare, cu expunerea estica, sol argilos si lutos, gras, de o fertilitate ridicata, sprijinita de o umiditate stabila. Butucii de Tamaioasa si Feteasca Regala dau aici vinuri bine structurate si corpolente.

 

 

VINURI:

FETEASCA REGALA

TAMAIOASA ROMANEASCA DULCE

Via Pencovici
4 hectare, pe un deal orientat spre sud si vest, sol lutos bine strucuturat, nu prea compact, foarte favorabil pentru formarea optima a sistemului radicular al butucilor. Astfel strugurii sunt bine hraniti, cu gust si culoare intensa care se regasesc si in vinul din aceasta parcela.

 

 

VINURI:

CRAMPOSIE SELECTIONATA

NEGRU DE DRAGASANI

NOVAC

Via Foisor

CRAMA

Crama de vinificatie a domeniului Stirbey din Dragasani, in dimensiunea sa actuala, a fost conceputa de Printul Barbu Alexandru Stirbey la inceputul secolului XX, pentru prelucrarea strugurilor dintr-o suprafata de aprox. 20 hectare de vie, sau 70-80.000 litri de vin pe an.Si astazi aceasta este productia anuala din crama Stirbey. Bineinteles a fost redotata dupa criteriile moderne de vinificatie: cisterne din inox, folosite in primele faze ale vinificatiei, de fermentare si limpezire, butoaie de stejar de diferite dimensiuni, pentru maturarea vinurilor rosii, o presa pneumatica, care prin presiuni reduse evita distrugerea moleculelor de arome naturale din struguri, si o linie de imbuteliere moderna care garanteaza ambalarea vinului in sticle in conditii sterile.

Langa aceasta dotare tehnica, stricta pastrare a curateniei maxime asigura evitarea defectarii vinului in aceasta faza sensibila. Astfel putem evita interventii tehnice de corectare a defectiunilor si facilitam crearea vinurilor naturale si sanatoase, de lunga durata.

ECHIPA

De peste 300 de ani, oamenii din localitatea Mitrofani se implica cu toata pasiunea si experienta lor, formate si transferate din generatie in generatie, in lucrarile in vie si in crama la Domeniul Stirbey, dand nastere prin munca mainilor lor unor vinuri naturale de calitate desavarsita.

ILEANA KRIPP

Dupa fuga in 1969 dintr-o tara inchisoare, care reprezenta Romania pentru ea atunci, a redescoperit tara stramosilor in 1997, intorcandu-se prima data in Romania in luna de miere cu Jakob, si reintalnindu-se aici cu radacinile familiei Stirbey. Descoperirea trecutului familii proprii a inspirat-o la renasterea traditiei vinurilor Stirbey din Dragasani.

JAKOB KRIPP

Prin profesia lui de jurist a facut posibila restituirea Domeniului Stirbey din Dragasani. Din prima vizita in 1999 a fost fermecat de acest loc in inima podgoriei Dragasani, si descoperind potentialul viticol al acestui colt de rai i s-a trezit o “predispozitie genetica”, familia lui detinand vii in Tirolul de Sud de peste 500 de ani.

DUMITRU NEDELUT

Lucrand din anii 1980 fostele vii Stirbey din Dragasani ca inginer agronom, isi dorea de mult timp sa predea familiei Stirbey aceste vii intr-o stare buna, ingrijite de el in cadrul IAS-ului Dragasani cu multa pasiune si profesionalitate timp de peste 20 de ani. Ileana si Jakob Kripp, simtind deja la prima intalnire aceasta devotare profesionala deosebita, din start i-au incredintat Domeniul Stirbey ca administrator.

RALUCA BAUER

S-a intalnit prima data cu Domeniul Stirbey din Dragasani prin Oliver, care prezentase in 2004 cateva vinuri Stirbey la un targ de vinuri in Bucuresti. S-a indragostit imediat nu numai de Oliver, dar si de vinurile create de el – si cine le-ar putea promova mai bine decat sotia oenologului?

OLIVER BAUER

A auzit prima data in 2003 la o intalnire cu Jakob Kripp la o berarie din Bavaria de povestea Domeniului Stirbey. Impins de curiozitatea unui entuziasmat adevarat al vinurilor, a vazut o sansa unica in viata lui si a acceptat imediat propunerea de a participa ca oenolog la o expeditie intr-o regiune viticola necunoscuta lui pana atunci, dar plina de traditii si de soiuri autohtone valoroase.