În 2004 am vinificat prima dată un vin de soi pur de Negru de Drăgășani. L-am lansat în 2006, după un an de învechire în butoaie. A fost o premieră absolută: pentru prima dată în lume și în istorie, s-a îmbuteliat și s-a pus pe piață un vin de soi pur de Negru de Drăgășani!
Încă mai avem câteva sticle de Negru de Drăgășani 2004: cu un buchet intens, de culoare închisă și o structură densă, dar totuși catifelată în gură – și în continuare la aceeași înălțime, un vin fără bătrânețe.
Au urmat încă opt generații de Negru de Drăgășani din crama Știrbey, cu caracter similar, dar fiecare rămânând singular. Abia în 2013 s-au născut doi frați din același soi:
Cel mai mare, bine educat și cuminte, ca și strămoșii lui din generațiile anterioare, a primit o bursă de studii de un an de zile la facultatea de Butoi, câștigând diploma „summa cum laude“ și punându-și primul, cu mândrie, titlul de „Rezervă“ pe etichetă.
Fratele lui mai mic, vesel, foarte emotiv, plin de umor și farmec, imediat după terminarea școlii elementare din Inox, a preferat să descopere lumea încă din tinerețe, îmbarcându-se în sticle la vârsta de 6 luni, în căutarea iubitorilor și a iubitoarelor de buchete de flori și fructe, de arome intense și proaspete, cu care l-a dotat natura din belșug.
După 2013 au urmat și alți ani cu câte doi frați diferiți de Negru de Drăgășani, din familia de vinuri Stirbey, și vă puteți întâlni astăzi în restaurante și magazine specializate cu amândoi: unul înnobilat cu titlul de „Rezervă“, bine evoluat în butoaie, armonios și matur, și celălalt care a preferat să rămână cu pregătire elementară, și care vă sare în nas și în gură cu buchetul și aromele lui proaspete și intense.
Vă invităm să-l alegeți drept companie pe cel care vă place mai mult – fiecare după gustul lui sau al ei! Și dacă îi invitați la masă, vă împărtășim un mic secret, ca să-i mulțumiți și pe ei:
Cel cu diploma de „Rezervă“, cu aerul lui elegant, știe să dezvolte arta conversației cel mai bine cu ocazia unei seri mai lungi de toamnă sau de iarnă, la temperatura de 19-20°C, preferând brânzeturi fine, paste cu hribi sau un roastbeef pe farfurie, închizând cina, poate, cu un soufflé de ciocolată neagră.
Fratele lui mai mic dezvăluie umorul și farmecul lui olfactiv mult mai bine în sezonul zilelor calde și lungi, lângă grătar sau pe terasă, bine răcorit la o temperatură de 15-16°C – aproape ca un vin rosé -, răsfățat cu gustări reci din gospodăria bunicilor, urmat de carne de miel la grătar, saramură de crap sau alte bunătăți tradiționale gustoase.
Suntem convinși că astfel vă veți împrieteni cu unul din acești doi frați diferiți – sau cu amândoi, dar la ocazii diferite!
Ileana și Jakob Kripp
Negru de Drăgășani și Negru de Drăgășani Rezervă în magazinul nostru online.