Luni, 24 august, la ora 6 dimineaţa, am început culesul 2020: ca în fiecare an, strugurii de Sauvignon Blanc din via Moraru sunt primii care ajung la cramă pentru a începe vinificaţia recoltei noi – gustul lor intens, crocant, proaspăt şi echilibrul ideal între zahăr şi aciditate ne-au convins că ei merită din nou locul întâi.

Să ne uităm înapoi: anul 2020 a început mult prea cald, cu o iarnă blândă de climat mediteranean. Zăpada a venit foarte târziu, ne era teamă de îngheţ, dar din fericire, am scăpat de acest risc. Totuşi, temperaturile reduse şi precipitaţii abundente în aprilie şi mai au întârziat vegetaţia. Astfel, viile au înflorit cu 7-10 zile mai târziu faţă de media din ultimii ani. După aceea, ne-a lovit o grindină, dar din fericire, a fost scurtă şi limitată la doar 3 parcele.

Pe urmă, vremea ne-a răsfăţat: iunie şi iulie ne-au adus precipitaţii în doze aproape ideale. La fel, temperaturile erau optime: ziua între 30 şi 35 de grade, nopţi răcoroase între 15 şi 20 de grade, favorizând creşterea şi coacerea echilibrată a strugurilor. După 20 iulie a început o perioadă mai secetoasă. Totuşi, butucii au găsit în continuare suficientă umiditate în adâncimea solurilor argiloase de pe Dealul Olt pentru a se hrăni bine şi pentru a dezvolta culoare, arome şi zahăr în boabele strugurilor.

Rezumând, putem spune că viile s-au simţit foarte bine în acest an, care are şanse mari să ne dea o recoltă extraordinară, răsfăţându-ne cu vinuri excelente – dacă vremea ţine în continuare cu noi în următoarele săptămâni…

Ileana şi Jakob Kripp